Wat heb je nodig voor een home gym?

Lockdown nummer drie…. niemand zat hier op te wachten, maar helaas is dat wel de realiteit.

Sportscholen, bioscopen, restaurants, etc. moeten allemaal sluiten. We kunnen er van alles van vinden maar feit is wel dat je er niks aan kan veranderen.

Probeer daarom te kijken naar de dingen waar je nog wel controle over hebt.

Eentje daarvan en meteen een hele belangrijke is je eigen gezondheid.

Je kan nu wel lekker zielig thuis op de bank gaan zitten en jezelf volproppen met chips en pizza’s, maar daar help je niemand mee. Oke… misschien zijn de lokale afhaalrestaurants enorm blij met jou, maar je lichaam ietsje minder.

Ga daarom niet bij de pakken neerzitten. Er zijn genoeg alternatieven om alsnog in beweging te blijven en een daarvan is misschien investeren in wat tools voor een home gym. Op deze manier kan je lekker blijven sporten en heb je geen last van reistijd.

Heel handig natuurlijk als je sowieso al weinig tijd over had om te gaan sporten.

Een leven met werken, kinderen, hobby’s, vrienden en familie kan ervoor zorgen dat het nogal hectisch en druk wordt.

Ik kan me voorstellen dat het dan lastig is om 1 uur vrij te maken om even lekker te gaan rammen in de gym (als je het al red binnen een uur..). Daarnaast moet je ook eerst nog naar de gym toe en dan ben je nog weer langer bezig.

Je hebt geen oppas voor de kinderen, het eten moet nog gemaakt worden en je hebt nog steeds niet gestofzuigd.

Een uur of 1,5 uur lijkt wel ommogelijk om vrij te maken voor de gym.

Hoe makkelijk zou het dan zijn als jouw gym gewoon lekker thuis is? Geen reistijd en je kan af en toe gewoon even bij de kinderen kijken of alles nog goed gaat.

Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over dat het weer eens regent buiten (ja, want wanneer regent het niet in Nederland..), maar kan je gewoon lekker binnen blijven.

Even van de bank af rollen en die dumbells laten roken en de schijven door het dak gooien. Joel Beukers zou trots op je zijn!

Waar moet je rekening mee houden met het bouwen van jouw home gym?

Bedenk eerst bij jezelf waar jij jouw home gym wilt gaan creëren. Wil je dit op zolder doen?

Dan moet je misschien ook rekening houden met hoe zwaar de materialen zijn en dat je die niet kan laten vallen. Wij jij een home gym in een garage creëren dan kan je natuurlijk alle gewichten kopen die je wilt.

In een appartement is het ook wel handig om een beetje rekening te houden met je onderburen, behalve als je ze toch al niet zo aardig vindt natuurlijk ;).

Wil je jouw vloer een beetje sparen? Dan is het vaak handig om dikke matten te kopen, waardoor je gewichten niet meteen een gat in de vloer veroorzaken. Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk een gewicht laat vallen.

Wanneer je je home gym in je woonkamer wil maken, is het wel handig om voor niet te zware equipment te gaan kijken.

Het is natuurlijk niet handig als je elke dag een zwaar squat rek voor je tv moet gaan tillen.

Houdt hier rekening mee op bepaalde producten bijvoorbeeld ook verrijdbaar zijn of makkelijk zijn op te tillen.

Ook moet je er dan rekening mee houden dat ze niet teveel plek innemen in je kast (of een andere plek natuurlijk waar je jouw home gym wilt gaan stallen).

Daarnaast moet je natuurlijk gaan bedenken wat voor oefeningen je nou echt leuk vindt.

Ben je meer van de cardio apparaten? Dan heeft het geen zin om zware gewichten te gaan kopen. Hou jij toch meer van die spieropbouw en zware squats?

Dan zul je toch echt moeten gaan geloven aan bijvoorbeeld dumbells of een barbell.

Bedenk dit dus van tevoren voor jezelf. Ook moet je natuurlijk even in je eigen portemonnee kijken wat jij zou willen uitgeven aan een home gym. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend.

home gym

Welke equipment is aan te raden voor jouw home gym?

Laten we even beginnen te zeggen dat de ene optie niet beter is dan de ander. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat jij belangrijk vindt en hoeveel plek je daarvoor thuis hebt.

Daarnaast wil je misschien niet enorm veel geld uitgeven aan dit alles, dus daarom hieronder een opsomming zodat je zelf kan kiezen.

Hieronder gaan we het hebben over:

  • Squat rek
  • Barbell en schijven
  • Bench
  • Matje
  • Abwheel
  • Verschilbare dumbells
  • Kettlebells
  • Weerstandsbanden
  • Pull up stang

We hebben aparte artikelen geschreven over de beste crosstrainer en hardloopband.

Squat rek

home gym

Voor de echte fanatieke sporters kan een squat rek niet ontbreken. Uiteraard is dit wel iets waar je thuis de ruimte voor moet hebben en ik weet ook niet of je vrouw of man hier heel blij mee is.

Maar goed, dat laat ik jullie uitvechten.

Naast dat je natuurlijk super goed aan je bovenbenen en billen kan werken met het squatten, kan je dit squat rek ook gebruiken voor andere oefeningen.

Zo kan je er gemakkelijk mee strict pressen, werken aan je jerks (weightlifting), je overhead mobiliteit wat verbeteren, maar natuurlijk ook bankdrukken.

We willen natuurlijk niet hebben dat wanneer corona afgelopen is, wij overblijven met een kippenborstje. Zoals je kan zien is dit squat rek echt multifunctioneel.

Aangezien hij best zwaar is, is het wel aan te raden om hem op één vaste plek neer te zetten. Als je hier elke dag mee gaat sjouwen is dat al een workout op zich.

Dit squat rek is al te koop voor €129,95 bij Gorilla Sports (kortingslink!)

Barbell (stang) en schijven

home gym

Wanneer je ervoor kiest om een squat rek aan te schaffen kunnen een stang en schijven niet ontbreken.

Als je de ruimte hebt is dit echt een hele waardevolle aanvulling aan je home gym.

De variaties zijn eindeloos; denk aan deadliften, squatten, bankdrukken, etc. Maar natuurlijk kan je hiermee ook gewichtheffen en werken aan je snatch en clean & jerk. Zo kan je ook thuis nog steeds je PR’s scoren!

Je moet voor jezelf even bedenken hoeveel schijven en welke kg’s je graag in huis wilt hebben. Vaak zit er een standaard set bij, maar deze kan je natuurlijk ook altijd uitbreiden met wat kleine schijfjes of juist wat grotere.

Heel handig wanneer jij een echte krachtpatser bent en die hele stang vol wil hangen bij je squats.

Deze set is al te koop voor €139,95 bij Gorilla sports!

Bench (bankje)

home gym

Deze hoort natuurlijk een beetje bij bovenstaande tools. Bankdrukken zonder bankje wordt nou eenmaal een lastig verhaal.

Ook hierin heb je nog verschillende opties. Je kan namelijk kiezen voor een verstelbare bank of een vaste bank. Een verstelbare bank heeft het voordeel dat je hierdoor je spieren vanuit meerdere hoeken kan trainen. Zo kan je een incline bench press of decline bench press trainen.

Een bankje is super veelzijdig. Je kan op een bankje ook allemaal bodyweight oefeningen doen, zoals dips en push ups. Of je gaat lekker aan de slag met Bulgarian split squats. Die voel je wel branden!

Ook heel handig: tussen de setjes door is dit natuurlijk ook het perfecte uitrust bankje :).

De banken zijn verkrijgbaar vanaf €79,95 bij Gorilla Sports (klik hier voor de korting!).

Matje

Een simpel yoga matje is altijd een welkome aanvulling voor thuis en ook wel echt een must.

Daarnaast kan je het matje ook super makkelijk overal mee naar toe nemen. Als jij ergens een keer yoga wil gaan doen -> neem je matje mee. Wil jij gaan sporten in het park -> neem je matje mee.

Je kan deze onder andere gebruiken voor buikspier oefeningen, booty workouts en stretchen.

En niet op de koude vloer hoeven liggen is ook een fijne bijkomstigheid. Een beetje padding is ook heel fijn voor als jij geen zin hebt in blauwe knietjes.

Dit matje is nu met korting verkrijgbaar bij Body & Fit (kortingslink!) voor €27,20!

Ab wheel

home gym

De ab wheel rollout…Deze heb je vast wel eens gezien in de sportschool.

Je weet dan vast ook dat dit best wel een pittige oefening is voor je buikspieren.

Een mooie tool om keiharde buikspieren te krijgen. Met deze oefening zit je op je knieën (of voor de echte pro’s op je tenen) en probeer je met met de ab wheel op de grond zo ver mogelijk voor je uit te rollen tot je in een plank komt.

Hierna ga je met de ab wheel nog een stukje door tot je armen voor je uit gestrekt zijn.

De kunst is om zo dicht mogelijk met je lichaam op de grond te zitten, maar deze natuurlijk net niet te raken. Een onwijs zware oefening voor je buikspieren!

De abwheel rollout is nu verkrijgbaar (met korting) bij Body & Fit voor €7,65.

Verstelbare dumbells

Dit is ongetwijfeld iets waar je het meeste waar voor je geld krijgt.

Dumbells zijn vaak redelijk prijzig en de verstelbare variant biedt hierin een uitkomst. Je hoeft dan niet oneindig veel dumbells te kopen, maar in plaats daarvan koop je 1 set die je kan verstellen.

Zo kan jij voor iedere oefening het juiste gewicht pakken en voorkom je dat direct je hele schuur of zolder vol staat.

De hoeveelheid variatie die je kan aanbrengen in je trainingen met dumbells is oneindig. Dit zijn zo maar een aantal oefeningen die jij kan doen met dumbells: goblet squats, deadlifts, rows, presses, lunges, bicep curls, tricep extensions en side bends….. Hiermee kan je ook lekkere workoutjes en intervalls doen.

De lijst kan nog even doorgaan, maar je ziet al dat dumbells niet kunnen ontbreken in je gym thuis.

Deze dumbells kan je kopen vanaf €44,95 bij Gorilla Sports (kortingslink!).

Kettlebell

Net als met een dumbell kan je met een kettlebell ook oneindig variëren in de oefeningen die je doet. Veel van de oefeningen die ik net genoemd heb bij de dumbells zijn ook uit voeren met een kettlebell.

Daarnaast kan je met een kettlebell ook kettlebell swings doen. Dit is een hele goede oefening voor onder andere je hamstrings, billen, rug en armen.

De ene persoon houdt meer van dumbells en de ander zweert bij kettlebells, dus dit is echt iets wat voor iedereen anders is. Het enige nadeel is dat je met deze kettlebells dus maar 1 gewicht koopt en hiermee dan al je kettlebell oefeningen moet doen (of je koopt natuurlijk meerdere gewichten!)

De kettlebells zijn verkrijgbaar vanaf €28,95 bij Gorilla Sports.

Weerstands banden

Ook deze zijn tijdens de vorige lockdowns enorm populair geworden. Helemaal als het lekker weer is kan je gemakkelijk de elastieken in je tas doen en meenemen naar het park.

Bij de weerstands banden moet je vooral kijken naar de dikte van de band.

Des te dikker de band des te meer weerstand zal je voelen tijdens je workouts. Tegenwoordig kun je vaak een set kopen van verschillende weerstands banden dus zo heb je voor iedere oefening de juiste weerstand.

Met weerstands banden kan je echt elke spiergroep trainen. Zo kan je die billen lekker laten branden met glute bridges met je band om je knieën of lekker curls doen voor je biceps. Multi functioneel en daardoor echt nodig voor jouw home gym!

Deze weerstands banden zijn €21,95 bij Gorilla Sports (klik hier voor korting!)

Pull up stang

En tenslotte de pull up stang. Deze kan je gemakkelijk ophangen in je garage of op zolder. De pull up is ongetwijfeld voor iedere man of vrouw een mega prestatie als die eindelijk lukt.

Hoe gaaf zou het zijn dat jij straks uit die lockdown komt en gewoon aan al je vrienden en familie kan laten zien dat jij stappen vooruit hebt gezet i.p.v. achteruit!

Naast het feit dat je een pull up stang kan gebruiken voor pull ups en chin ups kan je deze ook goed gebruiken voor verschillende buikspieren oefeningen.

De pull up stang is vanaf €27,95 verkrijgbaar bij Gorilla Sports!

Dit zijn zo maar een aantal tools die jij kan gebruiken om thuis lekker aan de slag te gaan. Helemaal met de feestdagen voor de deur is het goed om al die kerst calorieën er af te trainen met een van deze opties.

Toch liever een crosstrainer en hardloopband? Klik op de link!

laat een reactie achter